Slapen

Baby avondritueel met de favoriete boekenworm

Ik wist niet dat ik het ooit nog ging zeggen maar ik vind boeken echt geweldig. Maar dan eigenlijk wel alleen specifiek kinderboeken. Een beetje een gekke openingszin maar vroeger vond ik lezen echt niet leuk en ik merk dat ik nog steeds erg weinig boeken lees. Zeg maar ongeveer 1 boek per jaar, en dan op vakantie.

Maar als je over kinderboeken of kinderverhalen begint dan heb je mij! Voor mij voelt het alsof hier veel meer liefde en aandacht in zit. Vaak ook nog met een mooie boodschap.
Wij zitten nu in een fase (onze dochter is 2,5 jaar) dat we boeken nu echt 20x achter elkaar moeten lezen, dag in dag uit. En ik merk dat ik elke keer probeer om het beter, spannender en leuker voor te lezen. Met verschillende stemmetjes of ik laat wat woorden weg en verzin er een paar andere bij.

Wanneer begin je met voorlezen aan je kind?
Wij begonnen toen de baby drie maanden oud was met een structureel en vast avondritueel. Een boekje lezen was hier een onderdeel van. Dit waren toen vooral flapjesboeken met weinig tekst en vooral gericht op voelen, ervaren en kleuren. Wat wij bijvoorbeeld fijn vonden is bij het boek van Woezel & Pip wat doe jij vandaag en het boek Wat gaan we doen? het gericht is op een dag ritueel en dit gaf herkenbaarheid aan ons eigen dagritueel.

Hoe ziet nu ons avondritueel eruit?
Wij gaan samen naar boven en eigenlijk het eerste wat we doen is een speen pakken uit bed, inmiddels kan ze dit zelf. Wij hebben namelijk ‘de regel’ dat de speen altijd boven in bed ligt en als we boven zijn je de speen in mag als je dat wilt. Dus je begrijpt dat is inmiddels het eerste wat er gebeurd.

Dan kleden we haar uit, zodat ze even lekker in de blote billen kunnen lopen.
Poetsen we de tanden.
De ene dag wassen we het gezicht en de onderkant en de andere dag gaan we in bad of onder de douche. (Lees hier ook onze blog ‘Lekker even ontspannen & badderen (Stokke & Luma)’

Daarna afdrogen en insmeren maar:

Aankleden; De pyjama of slaapzak aan en dan is het BOEKJESTIJD!

Boekjestijd & Voorlezen
Daarna zoeken we samen twee boekjes uit. Wij hebben een leuke boekenkast in haar kamer staan waar ze nu ook zelf een boekje uit kan halen. Even lekker op schoot, bespreken we de dag en lezen we samen 2 boekjes. We hebben echt een hele waslijst aan favoriete boeken maar ik ga proberen een top 10 lijst te maken.

Onze top 10 +1 boeken lijst!

en als afsluiter uiteraard een hele dikke kus en knuffel, lieve woorden en slaap lekker! SSSTTTTTT