Mijn eerste twee weken ervaring met borstvoeding heb je al eerder kunnen lezen in de blog ‘borstvoeding & onzekerheden’.

De eerste 2 weken was ik onzeker, zoekende en onwetend. Achteraf gezien had ik mij veel meer moeten inlezen in het geven van borstvoeding. Dan had ik mij denk ik een stuk minder onzeker gevoelt. Wat ik vooral lastig vond was de druk die ik voelde om meer melk te produceren. En de verschillende adviezen die ik kreeg via de kraamhulp en verloskundige.

7 weken borstvoeding
Ik vond de afgelopen zeven weken heel erg intens (positief en negatief) en bijzonder om borstvoeding te mogen geven. Intens? Ja ik vond het mooi en bijzonder dat jouw kind groeit op voeding die jij als moeder creëert. Het blijft toch iets magisch; Eerst ben je zwanger en maakt je hele lichaam een baby in je buik, dan beval je en pers je de gehele baby uit je lijf en daarna maakt je lichaam ook nog melk aan zodat je baby kan groeien op de voeding die jouw lichaam maakt. Bizar eigenlijk als ik het zo opschrijf. Ik realiseer mij nu ook dat ik ook veel trotser mag zijn op wat mijn lichaam allemaal heeft gedaan en kan.

Intens
Om eerlijk te zijn vind ik borstvoeding ook heel intens en vermoeiend. Elke 2 a 3 uur moet je je baby voeden en alleen jij kan dit. Je partner kan geen voeding overnemen, tenzij je kolft. Maar dan was ik in plaats van een voeding te geven aan het kolven. Mijn melkproductie was flink op gang gekomen en ik had na week 3 heel veel, heel veel melk. Ik kon dus ook echt geen voeding overslaan zonder het gevoel te hebben dat ik zou ontploffen.

Nachtje slapen
Inmiddels merkte ik dat ik steeds vermoeider raakte van alle nachten (en overdag) voedingen te geven. Ik had bedacht om een keer de nachtvoeding over te slaan zodat ik even extra ‘lang’ kon slapen en mijn partner een flesje borstvoeding kon geven. Tot ik sochtends wakker werd met koorts & extreem volle pijnlijke borsten. Ik voelde mij zo beroerd en voor mijn gevoel moesten mijn borsten zo snel mogelijk leeg. Ik heb snel mijn borsten gekolfd in bed zodat mijn borsten helemaal leeg kon maken en mijn partner een flesje kon geven. Ik voelde mij zo beroerd en was niet in staat om te voeden.
Het is ook zoekende wat het beste bij jou en de situatie past maar dit paste duidelijk niet bij mij.

Na 5 weken borstvoeding
Na 5 weken borstvoeding merkte ik dat ik het heel mooi vond om te geven maar ook merkte dat ik steeds meer gedachtes had om te stoppen. Ik belde het consultatiebureau om te vragen hoe zoiets gaat en hoe je kan stoppen met borstvoeding. Ergens heel naïef dacht ik op een knop te drukken en dat de melkproductie zou stoppen maar dat was natuurlijk niet het geval.
Ze gaf als tip om als eerst de middag voeding er tussen uit de te halen en te vervangen door kunstvoeding. Dit een paar dagen te doen tot dat het goed voelt en je lichaam eraan went om rond die tijd minder melk te produceren. Ik gaf op dat moment nog 6 a 7 voedingen. Dus als we op dit tempo doorgingen was ik voorlopig nog wel bezig met afbouwen…

Afbouwen borstvoeding sneller dan verwacht
Nu 7 weken later kan ik zeggen dat ik bijna geen melk meer produceer en volledig over ben gegaan naar kunstvoeding. Het afbouwen heb ik echt op gevoel gedaan. Ik ben begonnen met de middag voeding te vervangen voor kunstvoeding. Vervolgens zijn we steeds een extra voeding eruit gaan halen. Het begin van afbouwen lag vooral overdag omdat ik savonds en snacht meer produceerde. Je leest ook veel op internet dat de eerste en laatste voeding de laatste voeding is die je afbouwt.
Soms lukte het nog niet om een voeding over te slaan. Ik haalde dan ‘even de druk eraf’ met 2 minuten per borst te kolven of voeding te geven. Ik dacht dat het nog 7 weken ging duren maar het is op het laatst echt veel sneller gegaan en de productie nam toen ook veel sneller af.

Inmiddels is onze kleine man nu 7 weken oud en drinkt hij volledig kunstvoeding, hij vindt het heerlijk en groeit goed! Soms denk ik nog wel, moest ik nu echt al stoppen? Het was heel mooi en liefdevol om borstvoeding te geven. Ik had een hele goede productie. Wilde ik echt niet meer? Maar het is goed zo, ik heb de ervaring gehad en dat wilde ik graag maar het geven van kunstvoeding voel ik mij uiteindelijk toch beter en vrijer. Zo is hij veel minder afhankelijk van mij en kunnen we de zorg savonds en snachts nu beter verdelen.