We keken zo uit naar het eerste hapje, wat is en blijft dit toch een leuk en mooi moment. Alsof je baby steeds meer verandert in een echt mensje en niet het alleen maar melk drinkt.
Wanneer zijn we gestart met de eerste baby hapjes?
Wij zijn gestart met het eerste baby oefenhapje toen hij 20 weken oud was. Het voedingscentrum raad aan om tussen de 4-6 maanden te beginnen met oefenhapjes. Wij wilde eigenlijk direct bij 4 maanden al beginnen maar omdat we toen net gewisseld waren van baby voeding (Lees hier onze blog: hoe stap je over met babyvoeding) hebben we dit toch iets uitgesteld omdat we niet te veel veranderingen tegelijk wilde hebben.
Met welke groente of fruit start je?
Waar je mee start is een persoonlijke keuze. Je moet vooral doen wat goed voelt. Mocht je advies willen kun je bijvoorbeeld de richtlijnen van het voedingscentrum gebruiken.
Met welke groente of fruit zijn wij begonnen?
We zijn begonnen met een paar (3-4) hapjes peer π per dag. Wij geven dit dan een aantal dagen achterelkaar zodat hij kan wennen aan de smaak en we ook direct kunnen zien hoe hij reageert op de peer. Denk bijvoorbeeld aan een allergische reactie.
Recept voor de lekkerste perenhapje? Tip: Doe het eerst in de stoomoven! Lees het in onze blog: maak van je perenhap een feestje.
Na de peer kwam…
Wortel π₯! Je kookt de wortelen zoals je normaal ook zou doen voor jezelf en pureert ze daarna. Wij gebruiken hiervoor de Philips Avent Baby Stomer. Hiermee kun je stomen en blenden in één :)!
Tip: wij hebben er een beetje water bij gedaan zodat het iets smeuiger wordt en hierdoor makkelijker kan doorslikken.
Met welke lepel geven wij de oefenhapjes?
Wij gebruiken de warmtelepeltjes van het merk Nuby. Deze babylepeltjes zijn heel fijn smal waardoor je het gemakkelijk in het mondje kan doen.
Hoe bewaar je oefenhapjes zonder eten weg te gooien?
Een oefenhapje zijn 3-4 lepeltjes. Hoe voorkom je dat je elke keer eten weg gooit? Of zelf elke keer de restjes moet opeten?
- Koelkast: Doe er een paar druppels citroensap bij, dit voorkomt verkleuring als je het een paar dagen in de koelkast wilt bewaren.
- Vriezer: op het begin eten babyβs nog niet zo veel vaste voedsel, zonde want je moet dan al snel het weggooien. Je kunt dit gemakkelijk invriezen.
Tip: Gebruik IJsblokjes vormen (met een deksel) BPA vrij. Zo kan je gemakkelijk de hoeveelheid ophogen. Met een deksel op je ‘hapjesblokjes’ is het ook nog hygiΓ«nisch. Zo zorg je ervoor dat er alleen de peer/wortel in de vormpjes komen en geen broodkruimels of andere dingen die ook in je vriezer liggen.